London Time

by - 11:50

Někdy je třeba si od kosmetiky trochu odpočinout a ten čas nastal právě teď. Dneska bych se totiž ráda vrátila k mému silvestrovskému pobytu v Londýně. Strávila jsem tam týden na přelomu roku a měla se naprosto skvěle. Pokud rádi koukáte na fotky, tak se vám tenhle článek bude líbit. A v brzké době se dočkáte konečně i článku o tom, co jsem si v Londýně pořídila. Pro ty z vás, kteří mě sledují na Instagramu spousta fotek nových nebude a stejně tak už možná tušíte, co že jsem si tam všechno pořídila. :-)
Nejspíš to o mé maličkosti už dávno víte, ale Londýn je mé srdcové město a s největší pravděpodobností mě nikdy neomrzí. Táhne mě to tam jako magnet a fakt, že tohle byl už můj třetí pobyt zde, mě rozhodně neodrazuje od toho se tam okamžitě vrátit. Moje první návštěva Londýna proběhla na přelomu dubna a května, druhá potom v červenci dva roky zpět, kdy panovaly 35 stupňová vedra. Loni jsme se rozhodli, že zde strávíme konec roku. Odjížděli jsme z Brna 28.12. a vraceli se zpět 4.1. Pokud vás zajímají různé tipy a rady, článek na toto téma jsem sepisovala po našem minulém návratu a jediné, co se změnilo je fakt, že tentokrát jsme si místo jízdenek koupili Oyster kartu, protože jsme zde byli déle. Článek najdete ZDE. Teď už se ale konečně jdeme vrhnout na fotky. Tentokrát jsme zase tolik nefotili a spíš si to užívali, což mi přijde, že spousta lidí úplně zapomíná a kouká na svět jen přes mobil nebo objektiv a to je hrozná škoda!
Hrozně jsem se těšila na to, jak vlastně vánoční Londýn bude vypadat. Musím říct, že jsem čekala mnohem okázalejší výzdobu a opak byl spíše pravdou, ale líbilo se mi to. Tohle je zrovna jedna z bočních ulic na Oxford Street, kde jsme trávili poměrně dost času a byli zde několikrát.
Výzdoba kousek od Hyde Parku. Pokud byste náhodou někdy měli stejně chytrý nápad jako my - tedy projít od Oxford Circus přes Hyde Park až ke Kensingtonskému paláci, tak si to rozmyslete, Hyde Park je totiž "velký jako kráva" a já jsem v půlce cesty proklínala svůj geniální nápad se trošku projít. Ale zmákli jsme to! Zpět už jsme ale jeli busem.
A stromeček u Temže kousek od Tower Bridge.
Jedno z míst, kam jsem moc chtěla a při minulé návštěvě jsme to už nestihli, bylo The British Museum. Ještě na základní škole jsem toužila být archeoložkou, dodneška miluji starověký Egypt a tak tohle místo bylo skoro povinností. 
A rozhodně nás nezklamalo. Trošku jsem se bála, jak moc se to bude zamlouvat přítelovi, ale překvapilo mě, jak nadšený byl.  
Rosettská deska, díky které Champollion rozluštil hieroglyfy. Mačkalo se u ní milion lidí, ale stálo to za to. 
Co by to bylo za pobyt v Londýně bez procházky kolem Temže? Náš poslední den jsme trávili právě onou procházkou a následně jsme zamířili do Britského muzea. Ze začátku našeho pobytu jsme měli krásně teplo a slunečno, což ostatně uvidíte na dalších fotkách, ale potom už bylo klasické anglické počasí, tedy pošmourno a mrholení. Ale nevadilo mi to, užívala jsem si každou chvilku. Znáte takový ten pocit, kdy se prostě nemůžete zbavit přihlouplého nadšeného výrazu z vaší tváře? Tak přesně tak si přijdu (a vypadám) pokaždé, když v Londýně jsem. 
Racek na Tower Bridge, který ochotně pózoval :-) 
Tower, u kterého se bruslilo. Když si vzpomenu, jak jsme tu minule umírali vedrem... 
Mrakodrap Sharp neboli Střep. Z jeho vrcholu je krásný výhled na město. Stejně tak ze Sky Garden, kam se dá zdarma objednat, ale bohužel v našem termínu měli zavřeno, takže příště!
Teplé kafe na zahřátí a jedna povinná fotka u řeky.
Co se dopravy týče, tak v tom už jsme mazáci. Jezdili jsme jak busem, tak metrem jako doma. Londýnské metro je opravdu super přehledné (s autobusy už je to trošku horší). Navíc jsem měla v mobilu staženou skvělou aplikaci, která vás jednak navigovala, a pak taky našla jakýkoliv hledaný objekt, obchod, muzeum...skvělá věc! Hodně jsme toho ale také nachodili pěšky a když říkám hodně, tak myslím opravdu hodně, večer jsem byla ráda, že jsem se doploužila a padla do postele. 
Někdy jsou ty aplikace v mobilu fajn, já se pak ani nedivila, že mě ty nohy bolely! :-)
Sice nám mrholilo a jednou fakt lilo tak, že mi umřel deštník, ale ty první tři dny jsme měli vážně nádherně a využili jsme je mimo jiné k výletu do Greenwich, kam jsme to minule také nestihli. 

Jestli něco na Anglii miluju, tak jsou to její rozsáhlé parky s tou nejzelenější trávou. Ten poklid, pořádek a uklidňující zelená jsou prostě k nezaplacení. Nahoře na kopci observatoř, kterou prochází nultý poledník. Cesta do Greenwiche byla taky super dlouhá. Opět jsme se rozhodli, že se od metra projdeme, ale zas takový kousek to nebyl. Ale víte co? Aspoň jsme mohli pořádně nasávat tu londýnskou atmosféru. 
Právě od observatoře je nádherný výhled na město a řeku. A nesmím zapomenout i na University of Greenwich. Mimochodem, pokud máte rádi Thora, tak právě zde se natáčela závěrečná scéna ve filmu Thor: Temný svět. 
V Greenwich jsme byli přesně na Silvestra a měli jsme asi 11 stupňů a nádherně slunečno. Bundu jsem nechala doma a kdyby nefoukalo, tak bylo úplně teplo.
Všudypřítomné, extra roztomilé a dle jednoho článku, co jsem nedávno četla i příliš vypasené anglické veverky. 
Musím uznat, že trošku kuličky byly :-) 
Co víc dodat? Prostě tohle město bude vždycky patřit mezi mé srdcovky a to někam hodně vysoko. Už teď se těším, až se tam znovu vrátím. I když někteří nechápu, co na "tom pořád vidím" já to vím moc dobře.

Mimochodem, v souvislosti s pařížskými útoky mi spousta lidí vymlouvalo pobyt v Londýně, přes Silvestr. Ale musím říct, že jsem si tam připadal snad ještě bezpečněji, než kolikrát v Brně a jsem moc ráda, že jsem se nenechala strhnout vlnou paniky a že jsme si to s přítelem tak užili. 

P.S. Pokud by vás cokoliv zajímalo, klidně se ptejte, pokud toho bude více, udělala bych další článek :-)

You May Also Like

2 komentářů

  1. Skvělý článek! S tou zbytečnou panikou s tebou souhlasím, byla jsem v Paříži týden po onom útoku a paradoxně jsem se tam cítila daleko bezpečněji než v Praze nebo v Brně. Všude byly nasazené jednotky policistů a zvýšená opatrnost, bylo téměř nemyslitelné, že by se tam v krátké době stalo něco podobného znova. Můj dojem jen trochu kazily stráže eiffelovky s kulomety, to bylo na nás trochu moc (ale chápu, že tam být museli). Ale výlet jsme si neskutečně užili a Paříž je prostě moje město :-* V Londýně jsem byla ještě se školou před 6 lety a chci se tam vrátit, hlavně bych ráda viděla Britské muzeum a Tate gallery, které jsme nestihli :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tate jsme také nestihli, takže budeme muset znovu no :-) a já jsem nakonec prostě skončila s názorem, že co se má stát se stejně stane a dřepět schoulená doma v koutě nebudu :)

      Vymazat

Ať se Vám tu líbí! :)